Igra staklenih perli - The Next Generation
Dom omladine Beograda

21. decembar 2012.

24. decembar 2012.

 
 
 
  Jedna od zanimljivijih manifestacija u gradu organizovanih 21.12.2012. u očekivanju smaka sveta po kalendaru starih Maja, bila je koncertna promocija reformirane kultne grupe iz druge polovine 70-tih, Igre staklenih perli, ovog puta sa dodatkom u imenu - The Next Generation.

Grupa je dobila ime po čuvenom romanu dobitnika Nobelove nagrade Hermana Hessea i pojavila se 1976 godine. Posle nekoliko godina rada, objavivši dve ploče (1979, istoimeni prvi album i 1980 drugi, Vrt Svetlosti) grupa je prekinula sa radom, bar ovde u Srbiji.
Jedna frakcija je formirala White Rabbit Band 80-tih, dok je druga u Nemačkoj objavila nekoliko live albuma sa starim živim snimcima grupe.
Ponovno okupljanje grupe donelo je i izmene u sastavu. Pored stare ali izuzetno efektne ritam sekcije koju čine Draško "Drak" Nikodijević (bas), Vlada Funtek (bubnjevi) i Peđa "Wolff" Vuković (udaraljke) tu su i dva pojačanja u vidu mladog gitariste Ivana Stankovića i koleginice mu klavijaturistkinje Spomenke Milić.
Zvuk grupe su već okarakterisali kao mešavinu psihodeličnih grupa 60-tih (Pink Floyd, Hawkwind) i nemačkih kraut rock grupa (Can, Tangerine Dream) nazvavši to space-rock.



Očevici tadašnjih svirki uveravali su nas da je Igra staklenih perli bila nešto drugačiji i pomalo pretenciozniji bend nego što su sada.
Oni su pod imenom Igra Straklenih Perli - The Next Generation objavili novi materijal pod naslovom Apokaliptus sastavljen od 11 kompozicija (čiji je producent bio Koja!). Inače ISP je poznata po svojim dugim svirkama, tako da je bis usledio tek posle 90 minuta nastupa.
Reći da su u publici bili i pripadnici mladje i starije generacije, kritičari, muzičari i vidjenije gradske face kao što su Moma Rajin, Koja, Jovec, Beške i drugi, ne bi značilo toliko mnogo, koliko činjenica da se publika, ponešena odličnom svirkom i pozitivnom energijom muzičara, jako dobro zabavljala i igrala (pogotovo oni u poslednjim redovima).
Nastup ISP The Next Generation pratile su zanimljive video projekcije koje su se sastojale iz starih fotografija članova benda, različitih video zapisa i umetničkih impresija i tako dobranih dva sata u hipnotičkim ritmovima gde su se mešale psihodelija i space rock, elektronika, precizni bubnjevi i udaraljke, melodičan bas, efektna i energična gitara i eterične klavijature.



Odsvirali su ceo prvi album (objavljen davne 1979 godine), nove pesme sa CD-a Apokaliptus ("Wake Up!", "Moon over Bosnia", "2012", "Aum Hare Aum" itd.) kao i skoro 12 minutnu verziju pesme "Yoo Doo Right" grupe Can, koja je dočekana sa pravim ovacijama. Naravno bilo je tu još nekih favorita kao što je "Putovanje u plavo", koje su pojedinci iz publike znali napamet.
Harizmatični basista/klavijaturista/vokalist Draško "Drak" Nikodijević držao je publiku u svojim rukama i nije je puštao puna dva sata. Izuzetni bubnjar Vlada Funtek i perkusionista Peđa Vuković su „vozili“ bez poštede a gitarista Ivan Stanković je imao izuzetno dobre solo deonice. Značajan doprinos zvučnoj slici benda dala je i klavijaturistkinja Spomenka Milić.
Svaka čast bendu na izuzetnoj energiji i predivno provedenoj večeri! Šta će biti sledeće, pokazaće vreme.

Fotografije sa koncerta

tekst - slobodan vlaketć
foto & video - nebojša mićković

 
 

koncerti


Eva Braun
Dom omladine Beograda
15. decembar 2012.




Darkwood Dub & Bisera V.
Sava Centar
15. decembar 2012.




The Black Keys
Olympiahalle
Minhen
04. decembar 2012.




Mark Lanegan Band
Dom omladine Beograda
21. novembar 2012.




Obojeni program
Dom omladine Beograda
13. oktobar 2012.




Dan Stuart
"Gun Club", Beograd
04. oktobar 2012.